Μετάφραση

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Πρωτομαγιά!


Ο Μάιος θεωρείται από το λαό μας ως μαγεμένος μήνας, ο βασιλιάς των λουλουδιών. Είναι ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Πρωτομαγιάς είναι το πλέξιμο του στεφανιού από λουλούδια. Οι άνθρωποι ξεχύνονται στις εξοχές και κόβουν όμορφα αγριολούλουδα, πλέκοντας τα ένα όμορφο στεφάνι που κοσμεί την πόρτα του σπιτιού τους. 

Παλιά το Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι το έπλεκαν από ορισμένα λουλούδια ώστε να πραγματοποιηθούν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές. Χρησιμοποιούσαν τριαντάφυλλα, γαρούφαλα, βιόλες, πασχαλιές, γεράνια για να είναι πάντα ανθισμένο το σπίτι. Για να γεμίζει η οικία από ευτυχία και χαρά χρησιμοποιούσαν ανθισμένα κλωνάρια ελιάς και αγιόκλημα. Για να μην λείπει τίποτα από το σπίτι έβαζαν στο στεφάνι μερικούς άνθους από λουλούδια του κάμπου όπως μαργαρίτες και παπαρούνες. Για να αποφύγουν το μάτιασμα έδεναν στο στεφάνι ένα κεφάλι σκόρδο. Για τη γλωσσοφαγιά χρησιμοποιούσαν κουκιά μαζί με τις ρίζες και τους καρπούς της. Και τέλος για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού έπλεκαν μέσα κι ένα κλωνάρι λιγαριάς. Το στεφάνι αυτό το έκαιγαν στις μεγάλες φωτιές που άναβαν του Αη Γιάννη του Κλήδονα που γιορτάζει στις 24 Ιουνίου.

Ετσι λοιπόν και μεις στο σχολείο μας, ειδαμε τα υπέροχα χρώματα των λουλουδιών σε φωτογραφίες, θαυμάσαμε τις αποχρώσεις και την ομορφιά τους.


Παίξαμε με τα γράμματα του Μάη και ανασυνθέσαμε το όνομα του.




Αφού μιλήσαμε με τα παιδιά για τα έθιμα του Μάη, φτιάξαμε και μεις το δικό μας στεφάνι με χάρτινα πιάτα και θήκες από κεκάκια. Τα παιδιά ζωγράφισαν αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους και αυτά είναι τα αποτελέσματα!























Δείτε και τα στεφανάκια του ολοήμερου τμήματος του σχολείου μας!









Και καμαρώστε τα παιδιά των λουλουδιών!!!





Ακούσαμε κι ένα πολύ ωραίο τραγούδι για το Μάη από τον Παντελή Θαλασσινό


ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ…   ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


4 σχόλια: