Την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με το όνομα μας. Τυπώσαμε σε λευκό χαρτί Α4 τα ονόματα των παιδιών και τους τα δώσαμε να τα περιεργαστούν. Κάθε παιδί παρατήρησε το μέγεθος του ονόματος του, το αρχικό του γράμμα, το σύγκρινε με αυτό του διπλανού του. Στη συνέχεια περάσαμε στα παιχνίδια:
- Κρατούσαμε όλες τις καρτέλες ανάποδα και διαλέγαμε μία στην τύχη -σα να τραβάς χαρτί από τράπουλα. Πριν όμως είχαμε αποφασίσει τι θα κάνει το παιδί του οποίου το όνομα αναγραφόταν στην καρτέλα: θα έκανε το σκυλάκι, το γατάκι, το φίδι, ένα μεγάλο πήδημα, θα περπατούσε με τον ποπό, θα έκανε κουτσό, σβούρες, θα τραγουδούσε ή θα χόρευε κα. Τα παιδιά προσπαθούσαν όλα μαζί να αναγνωρίσουν το όνομα στην καρτέλα. Το παιχνίδι παίχθηκε αρκετές φορές.
- Ανοίξαμε μία τρυπούλα στην άκρη κάθε καρτέλας και φτιάξαμε αυτοσχέδια καλάμια ψαρέματος. Ρίχνοντας κάτω 5-6 καρτέλες, δύο παιδιά προσπαθούσαν να βρουν το δικό τους όνομα και να το ψαρέψουν.
- Στην παρεούλα μοιράσαμε τις καρτέλες στα παιδιά μπερδεμένες. Το κάθε νήπιο έπρεπε να βρει ποιος συμμαθητής του κρατούσε τη δική του κάρτα για να την πάρει. Το παιχνίδι έγινε πιο ενδιαφέρον όταν βάλαμε χρονικό όριο - πχ χτυπούσαμε τρεις φορές παλαμάκια σε αργό ρυθμό.
- Σκορπίσαμε κάτω στο πάτωμα τις καρτέλες. Τα νήπια τρέχουν ελεύθερα στο χώρο, με το χτύπημα του ταμπουρίνου ψάχνουν να βρουν το όνομα τους -που είναι και η φωλίτσα τους - και να σταθούν επάνω του. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται αλλάζοντας τη θέση των ονομάτων στο χώρο.
- Ακουμπάμε την καρτέλα σε διάφορα μέρη του σώματος!
- Βρίσκουμε ποια ονόματα έχουν κοινό αρχικό και τα ομαδοποιούμε. Στη συνέχεια γίνονται συγκρίσεις όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών με κοινό αρχικό και το μέγεθος των ονομάτων.
Ιδέες για κάποιες από τις δραστηριότητες πήραμε από εδώ.
Νηπιαγωγοί: Αραβανή Β.-Γραμματικοπούλου Χ.