- Τώρα που γνωριστήκαμε μεταξύ μας, ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε και την οικογένεια μας. Ποιοι την αποτελούν; Πως δημιουργείται; Για ποιους λόγους χρειάζεται; Τι προσφέρει;Αφού απαντήσαμε στα παραπάνω ερωτήματα, κόψαμε ένα σπιτάκι από κάνσον. Ζωγραφίσαμε τη δική μας οικογένεια σε χαρτί Α4. Στη συνέχεια κόψαμε τα μέλη της οικογένειας μας και τα κολλήσαμε μέσα στο σπιτάκι.
- Πόσα μέλη έχει η οικογένεια σου; Σε χαρτί Α3 είναι γραμμένη λίστα με τα ονόματα της τάξης μας. Ξεκινάει πρώτα η κυρία. Για κάθε μέλος της οικογένειας της, βάζει μια κουκκίδα. Έπειτα μετράει τις κουκκίδες και γράφει τον αριθμό. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται από όλα τα παιδιά της τάξης.
- Κατασκευάζουμε μία κούκλα διπλής όψεως: "μαμά-μπαμπάς".Τα νήπια κόβουν τη φιγούρα στο κάνσον και με μαρκαδόρους ζωγραφίζουν στη μια πλευρά τη μαμά και στην άλλη τον μπαμπά. Ανοίγουμε τρυπούλες στο κάτω μέρος, τα παιδιά βάζουν τα δαχτυλάκια και ώρα για παιχνίδι.
- Αφού εντοπίσαμε τα πρόσωπα της οικογένειας: μαμά-μπαμπάς, γιαγιά-παππούς, κόρη-γιος, θεία-θείος, αδερφή-αδερφός κα παίξαμε το εξής παιχνίδι: αφήσαμε στο πάτωμα εικόνες με τα έξι πρώτα πρόσωπα και καρτελάκια με τις αντίστοιχες λέξεις. Τα παιδιά προσπαθούν να βρουν ποιο πρόσωπο απεικονίζεται και να το αντιστοιχίσουν με τη λέξη. Έπειτα τους δόθηκε ένα φύλλο εργασίας με αυτό το παιχνίδι.
Στα πλαίσια του παραπάνω θέματος οργανώσαμε επίσης τις εξής δραστηριότητες:
- Ανάλυση του ποιήματος "η γελαστή οικογένεια" και εικαστική απόδοση του.
- Λεκτικό παιχνίδι με τα υποκοριστικά των λέξεων: μαμά, μπαμπάς, θείος, αδερφός, αδερφή, γιαγιά κτλ
- Λεκτικό παιχνίδι "Μάντεψε πως λέμε": τον μπαμπά της μαμάς, τη γυναίκα του παππού, το γιο του μπαμπά κα
Ολοήμερο τμήμα: Κουκουτσά Μ., Σανίδα Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου