Μετάφραση

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων - Υπεύθυνα παιδιά, Υπερασπιστές των ζώων

 Σε πρώτη φάση εξετάζουμε τις πρότερες γνώσεις των νηπίων σε σχέση με τα ζώα και κατά τη διάρκεια εισάγουμε και νέες έννοιες.

Διαβάσαμε και αναλύσαμε το ποίημα της Ρ. Καρθαίου "Οι καλύτεροι μου φίλοι" και μέσα από αυτό μιλήσαμε για την καινούρια έννοια του εργαστηρίου που είναι τα οικόσιτα ζώα. Τα παιδιά ζωγράφισαν τις εικόνες του ποιήματος.
Δημιουργούμε εννοιολογικό χάρτη όπου τα νήπια αποτυπώνουν την προσφορά των ζώων προς τον άνθρωπο καθώς και αυτή του ανθρώπου προς αυτά. Με αυτόν τον τρόπο κατανοούν πόσο απαραίτητα είναι στη ζωή μας.Παίζουμε αινίγματα. Ζωγραφίζουν το αγαπημένο τους ζωάκι. Τοποθετούμε τα ζωάκια στο πλέγμα του beebot. Λέμε αινίγματα για τα ζώα και πρέπει να οδηγήσουν τη μελισσούλα στη σωστή εικόνα.


Μέσα από αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Μετά από συζήτηση στην ολομέλεια, τα νήπια ζωγραφίζουν αυτό που κατανόησαν.Τι θα μας έλεγαν τα ζωάκια αν είχαν φωνή; Κάθε παιδί φτιάχνει μια μικρή ζωγραφιά και δημιουργούμε ένα κολλάζ. Σε δεύτερη φάση ηχογραφούμε αυτά που πιστεύουμε ότι θα έλεγαν τα ζώα αν μπορούσαν να μιλήσουν.

Διαβάζουμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων και μέσα από τις εικόνες που συνοδεύουν κάθε άρθρο αναλύουμε τι πρεσβεύει το καθένα από αυτά (το υλικό αντλήθηκε από ΕΔΩ) .

Στη συνέχεια τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν δύο από τα δικαιώματα των ζώων που αναλύσαμε παραπάνω και να τα αποδώσουν εικαστικά.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν με συνδυασμό τεχνικών και υλικών (ζωγραφική, τύπωμα, κηρομπογιές, λαδοπαστέλ) τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων.Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με αφήγηση παραμυθιών με ήρωες τα ζώα από την εξαιρετική αφηγήτρια κα. Α. Ζήση. 

Δημιουργούμε μια ψηφιακή αφίσα. Πατήστε πάνω στα αστεράκια για να ακούσετε τί θα έλεγαν τα ζώα αν μπορούσαν να μιλήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου