Μετάφραση

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μέρα - Νύχτα

Διαβάσαμε στα παιδιά το παραμύθι της μέρας και της νύχτας. Μετά την ανάγνωση τους θέσαμε τον προβληματισμό, αν θα μπορούσαμε να ζήσουμε έχοντας μόνο μέρα ή μόνο νύχτα. Η απάντηση είναι όχι δεν θα μπορούσαμε. Ο άνθρωπος χρειάζεται τον ύπνο και την ξεκούραση. Ζωγραφίζουμε  μια λίστα με τις δραστηριότητες της ημέρας και της νύχτας.


Που οφείλεται αυτή η εναλλαγή; Κάνουμε με τα παιδιά το γνωστό πείραμα με την υδρόγειο και τον φακό. Εντοπίζουμε την Ελλάδα, έχουμε σταθερό τον φακό - "ήλιο" και παρατηρούμε πως καθώς η γη κινείται η Ελλάδα απομακρύνεται από τον ήλιο και χάνει  το φως της.



Παίζουμε ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι, ώστε να αντιληφθούμε με το σώμα μας την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας. Ο ήλιος βρίσκεται στη μέση. Τα υπόλοιπα παιδιά πλάτη - πλάτη στριφογυρίζουν με τη μουσική. Στην παύση της μουσικής, όποιο παιδί βλέπει τον ήλιο έχει μέρα, όποιο έχει πλάτη έχει νύχτα.


Κατασκευάζουμε ένα μόμπιλ με τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια.


Βλέπουμε στον διαδραστικό πίνακα την "Έναστρη νύχτα" του Β. Βαν Κογκ. Εντοπίζουμε τα χρώματα που επέλεξε ο ζωγράφος καθώς και το περιεχόμενο του πίνακα. Μαντεύουμε τον τίτλο του. Μια από τις απαντήσεις είναι πολύ κοντά : Νύχτα με αστέρια.


Αποφασίζουμε να μιμηθούμε τον ζωγράφο και να δημιουργήσουμε έναν αντίστοιχο πίνακα, Δουλεύουμε σε ομάδες και ορίστε το αποτέλεσμα!!!


Κλασικό τμήμα, τμήμα ένταξης.
Νηπιαγωγοί: Μαρία Κυκουτσά, Χρύσα Γραμματικοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου