Μετάφραση

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Αγιασμός

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί στο νηπιαγωγείο μας στις 10:30πμ, ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά. Αμέσως μετά θα λάβει μέρος η πρώτη συνάντηση και ενημέρωση των γονέων για τη λειτουργία του σχολείου.
Καλή αρχή και καλή σχολική χρονιά σε όλους!!!

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μίξη χρωμάτων

Ο μαστρο - Τάκης είναι ελαιοχρωματιστής.  Όταν αποφασίζει να βάψει και το δικό του σπίτι όλα τα χρώματα έχουν μια θέση μέσα σε αυτό. Άλλα χρώμα η σκεπή, άλλο η πόρτα, άλλο τα κάγκελα κ.τ.λ. Τι γίνεται όμως όταν κάποιο χρώμα λείπει από την αποθήκη του; Πολύ απλά, το φτιάχνει μόνος του.


Για να δούμε μπορούμε και εμείς να τα  καταφέρουμε όπως ο κυρ - Τάκης; Έχουμε μόνο μπλε, κίτρινη, κόκκινη, μαύρη  και άσπρη τέμπερα. Κάνουμε μέσα σε ποτηράκια με νερό μίξεις και παρατηρούμε ποιά νέα χρώματα θα δημιουργηθούν.


Καταγράφουμε σε πίνακα τα συμπεράσματά μας


Ένα ακόμη εντυπωσιακό πείραμα. Βάλαμε σε ένα πιάτο γάλα, κόκκινο, κίτρινο και μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής (σε απόσταση μεταξύ τος) και στη μέση υγρό πιάτων. Από την ένωση τους προέκυψε πληθώρα χρωμάτων.


Έτοιμοι για μπουγάδα. Επιλέγουμε ρούχα από γκοφρέ χαρτί, τα βάζουμε σε σακουλάκι με νερό, τα ανακατεύουμε καλά και το αποτέλεσμα: ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει πορτοκαλί, πράσινα, μοβ!!



Το κάθε παιδί δημιουργεί το δικό του βιβλιαράκι με μίξεις χρωμάτων.


Κλασσικό Τμήμα, Τμήμα Ένταξης.
Νηπιαγωγοί: Μαρία Κουκουτσά, Χρύσα Γραμματικοπούλου.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Τμήμα Ένταξης 1ου Νηπιαγωγείου Ωραιοκάστρου

Στο νηπιαγωγείο μας λειτουργεί Τμήμα Ένταξης το οποίο ανήκει οργανικά στο σχολείο.

Οι μαθητές του Τ.Ε. δεν εγγράφονται σε ιδιαίτερο Βιβλίο Μητρώου και μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε Νηπιαγωγείο της περιοχής. Το Τ.Ε. αποτελείται από μαθητές με και χωρίς ιδιαιτερότητες, οι οποίοι ενσωματώνονται στο σχολείο χωρίς διακρίσεις και αντιμετωπίζονται με κατανόηση, διακριτικότητα, επιείκια και αγάπη. Με την κατάλληλη υποστήριξη παρακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το νηπιαγωγείο. Σε περιπτώσεις σοβαρών δυσκολιών μάθησης ακολουθούν εξειδικευμένο πρόγραμμα με εξατομικευμένη διδασκαλία, συνεκπαίδευση σε μικρή ομάδα ή ειδικό πρόγραμμα παρέμβασης στην τάξη.

Στο Τ.Ε. χρησιμοποιούνται πολλά εποπτικά μέσα και εναλλακτικοί τρόποι μάθησης.

Η επιτυχής λειτουργία ενός Τ.Ε. στηρίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών όλης της τάξης, των συναδέλφων και των γονέων.

Η Νηπιαγωγός της Τ.Ε.
Χρυσή Γραμματικοπούλου 

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Οι φάσεις της σελήνης.

Τι πιο κατάλληλο για να εισάγουμε τα παιδιά στο θέμα των φάσεων της σελήνης από τον "Φεγγαροσκεπαστή"; Διαβάζουμε το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή και κατόπιν ξεκινάμε την κουβέντα. Συμβαίνει πράγματι αυτό; Το φεγγάρι αλλάζει σχήμα; Ναι συμβαίνει, το έχουμε δει. Άλλοτε μοιάζει με μπανάνα, άλλοτε είναι μισό, άλλοτε γεμάτο και άλλοτε εξαφανίζεται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο φεγγαροσκεπαστής ευθύνεται; Όχι, δεν μπορεί κανείς να φτάσει τόσο ψηλά και θα χρειαζόταν ένα τεράστιο πανί. Τότε τι συμβαίνει;


Βλέπουμε με τα παιδιά ένα βιντεάκι στο you tube με τις φάσεις τις σελήνης. Κατόπιν φτιάχνουμε από χαρτόνι την παρακάτω κατασκευή, η οποία δείχνει την κίνηση της γης και της σελήνης σε σχέση με τον ήλιο και αντιλαμβανόμαστε πως η κίνηση αυτή επηρεάζει το σχήμα του φεγγαριού.



Προσπαθούμε με πλαστικά πιάτα που κόπηκαν στα αντίστοιχα σχήματα να βάλουμε στη σωστή σειρά τις φάσεις της σελήνης.





Κλασικό τμήμα, τμήμα ένταξης.
Νηπιαγωγοί: Μαρία Κουκουτσά, Χρύσα Γραμματικοπούλου.

Μέρα - Νύχτα

Διαβάσαμε στα παιδιά το παραμύθι της μέρας και της νύχτας. Μετά την ανάγνωση τους θέσαμε τον προβληματισμό, αν θα μπορούσαμε να ζήσουμε έχοντας μόνο μέρα ή μόνο νύχτα. Η απάντηση είναι όχι δεν θα μπορούσαμε. Ο άνθρωπος χρειάζεται τον ύπνο και την ξεκούραση. Ζωγραφίζουμε  μια λίστα με τις δραστηριότητες της ημέρας και της νύχτας.


Που οφείλεται αυτή η εναλλαγή; Κάνουμε με τα παιδιά το γνωστό πείραμα με την υδρόγειο και τον φακό. Εντοπίζουμε την Ελλάδα, έχουμε σταθερό τον φακό - "ήλιο" και παρατηρούμε πως καθώς η γη κινείται η Ελλάδα απομακρύνεται από τον ήλιο και χάνει  το φως της.



Παίζουμε ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι, ώστε να αντιληφθούμε με το σώμα μας την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας. Ο ήλιος βρίσκεται στη μέση. Τα υπόλοιπα παιδιά πλάτη - πλάτη στριφογυρίζουν με τη μουσική. Στην παύση της μουσικής, όποιο παιδί βλέπει τον ήλιο έχει μέρα, όποιο έχει πλάτη έχει νύχτα.


Κατασκευάζουμε ένα μόμπιλ με τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια.


Βλέπουμε στον διαδραστικό πίνακα την "Έναστρη νύχτα" του Β. Βαν Κογκ. Εντοπίζουμε τα χρώματα που επέλεξε ο ζωγράφος καθώς και το περιεχόμενο του πίνακα. Μαντεύουμε τον τίτλο του. Μια από τις απαντήσεις είναι πολύ κοντά : Νύχτα με αστέρια.


Αποφασίζουμε να μιμηθούμε τον ζωγράφο και να δημιουργήσουμε έναν αντίστοιχο πίνακα, Δουλεύουμε σε ομάδες και ορίστε το αποτέλεσμα!!!


Κλασικό τμήμα, τμήμα ένταξης.
Νηπιαγωγοί: Μαρία Κυκουτσά, Χρύσα Γραμματικοπούλου

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Χειμώνας

Το βιβλίο που διαβάσαμε για να ξεκινήσουμε την ενασχόληση μας με την εποχή που διανύουμε, τον χειμώνα : " Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει ".


Κουβεντιάζουμε πάνω στον πίνακα του Ο. Φωκά " Το παγωμένο ρυάκι " . Τι απεικονίζει ; Τι χρώματα χρησιμοποίησε ο ζωγράφος; Ποιός να είναι άραγε ο τίτλος του;



Εντοπίζουμε χαρακτηριστικά της εποχής: φρούτα, ρούχα, σπορ κ.α. απαντώντας σε γρίφους.



Συνθέτουμε λέξεις του χειμώνα : μπότα, σκουφί, χειμώνας, χιόνι. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι οι λέξεις αποτελούνται από μικρότερες μονάδες τα γραφήματα.


Μετατρέπω τις παλάμες του χεριού μου σε χειμωνιάτικο τοπίο. 


Αντίθετες λέξεις. Παίζουμε ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι με τα στεφάνια, όπου τα παιδιά ακολουθούν εντολές με αντίθετη έννοια π.χ. μπαίνω στο στεφάνι - βγαίνω από το στεφάνι, βαδίζω αργά - βαδίζω γρήγορα, σηκώνω το στεφάνι ψηλά - κατεβάζω το στεφάνι χαμηλά κ.α. 


Εικόνες με χειμωνιάτικο θέμα και αντίθετες έννοιες. Τα παιδιά βρίσκουν τα αντίθετα ζευγάρια.



Το ίδιο παιχνίδι με το προηγούμενο αλλά με διευρυμένο (εκτός χειμώνα) περιεχόμενο.


Κλασικό τμήμα, τμήμα ένταξης.
Νηπιαγωγοί: Μαρία Κουκουτσά, Χρύσα Γραμματικοπούλου.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ο αριθμός 4.

Μιλώντας για τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ασχοληθήκαμε και με τον αριθμό 4. Τι υπάρχει γύρω μου που έχει ή είναι τέσσερα; Το αυτοκίνητο τέσσερις ρόδες, το τετράγωνο τέσσερις γωνίες, η καρέκλα τέσσερα πόδια, τα χελωνονιντζάκια είναι τέσσερα κ.α. (Τις εικόνες που χρησιμοποιήσαμε τις βρήκαμε στο διαδίκτυο).


Η ζωγραφιά του τέσσερα. Κάναμε μια ομαδική ζωγραφιά όπου κάθε παιδάκι ζωγράφιζε ότι ήθελε αλλά τέσσερις φορές.


Αντιγράψαμε τον αριθμό 4.


Κλασικό τμήμα, Τμήμα ένταξης.
Νηπιαγωγοί: Μαρία Κουκουτσά, Χρύσα Γραμματικοπούλου.

Ο Χρόνος, οι 12 μήνες και οι 4 εποχές

Καλώς ήρθες 2016. Τι σημαίνει αυτό; Από τι αποτελείται ένας χρόνος; Πόσοι είναι οι μήνες; Ποιοί είναι; Ποιά είναι η σωστή σειρά τους; Αφού απαντήσαμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα, πήραμε τις εικόνες των μηνών από το Ημερολόγιο της τάξης, προσπαθήσαμε από το σύμβολο τους να τους αναγνωρίσουμε και να τους βάλουμε, τέλος, στη διαδοχική τους σειρά.


Τακτικοί αριθμοί: πρώτος μήνας, δεύτερος μήνας κ.τ.λ. Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι οι μεγάλοι, όταν γράφουν την ημερομηνία, χρησιμοποιούν πιο συχνά τον αριθμό και όχι το όνομα του μήνα.


Παίξαμε ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι. Κάναμε τις νιφάδες του χιονιού που πέφτουν τον Ιανουάριο, χορέψαμε σε αποκριάτικο πάρτι του Φεβρουαρίου, κάναμε παρέλαση,όπως στη εθνική γιορτή του Μαρτίου κ.α.

Αφού βάλαμε τους αριθμούς μέχρι το δώδεκα στη σωστή σειρά, συνεχίσαμε βάζοντας τους μήνες δίπλα στο σωστό αριθμό. Έπειτα ζητήθηκε από κάθε παιδί να πάρει τη φωτογραφία του από το παρουσιολόγιο και να την τοποθετήσει δίπλα στον μήνα που έχει τα γενέθλια του.


Το ρολόι με τους 12 μήνες, για να το πάρουν μαζί τους τα παιδιά.


Το  δέντρο του γέρο - χρόνου, που είχε τέσσερα παιδάκια, τέσσερα κλαδάκια τις εποχές. Κάθε του παιδάκι είχε τρία παιδάκια. τρία κλαδάκια, τους μήνες. Αφηγούμασταν την ιστορία και τα παιδιά κολλούσαν τα κλαδιά και τις εικόνες ( γέρο χρόνος στον κορμό, εποχές στα τέσσερα κλαδιά, και οι μήνες τρεις - τρεις σε κάθε κλαδί της εποχής που ανήκουν).


Κλασικό τμήμα, τμήμα ένταξης.
Νηπιαγωγοί: Μαρία Κουκουτσά, Χρύσα Γραμματικοπούλου.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ομοιοκαταληξία

Σε μια χαλαρή στιγμή της ημέρας διαβάσαμε με τα παιδιά το βιβλίο "Η χήνα η Πιπίνα". Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ομοιοκαταληξία, οπότε άλλη μέρα το προχωρήσαμε. Διαβάσαμε ένα ποιηματάκι της Θ. Χορτιάτη, βρήκαμε τις όμοιες καταλήξεις των λέξεων καθώς και άλλες λέξεις με αυτές τις καταλήξεις. Στη συνέχεια παίξαμε ένα παιχνίδι ψάχνοντας λέξεις που ομοιοκαταληκτούν με τη βοήθεια των εικόνων τους.



Κλασικό τμήμα, Τμήμα ένταξης.
Νηπιαγωγοί: Μαρία Κουκουτσά, Χρύσα Γραμματικοπούλου.

Λαϊκά Παραμύθια

Με αφορμή την εκπόνηση πολιτιστικού προγράμματος από το κλασικό τμήμα και το τμήμα ένταξης με θέμα "Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα..", επισκέφθηκε το σχολείο μας η θεατρική ομάδα "Μικρός Βορράς" και μας παρουσίασε την παράσταση "Ο Κουκουμπλής". Οι εντυπώσεις εξαιρετικές από μικρούς και μεγάλους.




Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ενημέρωση

Σας ενημερώνουμε οτι σήμερα 18-01-2016, τα σχολεία του Δήμου Ωραιοκάστρου θα είναι κλειστά λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Οι Νηπιαγωγοί

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Χριστουγεννιάτικες ενασχολήσεις

Τα στολιδάκια μας : Καμπανούλες από κάνσον χαρτί.




 Οι κάρτες με τις ευχές μας.


Το γούρι για το 2016, φτιαγμένο από ζυμάρι.





Άγιο Βασιλάκια με σώμα από πλαστικό μπουκάλι νερού, γεμισμένα με καραμελίτσες και σοκολατάκια...




Μάντεψε τι είναι: Γρίφοι με χριστουγεννιάτικο θέμα.




Το Χ,χ Των Χριστουγέννων!


Η κυρία Χρύσα μας κερνάει βάφλες με σοκολάτα, στην παρασκευή των οποίων συμμετέχουν τα παιδιά.



Ευχαριστούμε το αρτοζαχαροπλαστείο Ωραιοκάστρου για τα νόστιμα μπισκοτάκια που προσέφερε στα παιδιά την ημέρα της γιορτούλας μας.




Κλασικό Τμήμα, Tμήμα ένταξης.
Νηπιαγωγοί: Μαρία Κουκουτσά, Χρύσα Γραμματικοπούλου