Μετάφραση

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Μαγνητισμός και Συναισθήματα

Η γνωστή ιστορία της πριγκίπισσας και του βάτραχου έγινε αφορμή για να ασχοληθούμε με το μαγνητισμό. 
Στη δική μας ιστορία η μικρή πριγκίπισσα ήταν αυτή που επεδίωκε να φιλήσει το βάτραχο, κι ο βάτραχος αυτός που δεν ήθελε. Έφτιαξα καρτελίτσες με την πριγκίπισσα και δύο βατραχάκια, στο κάτω μέρος τους άνοιξα μία τρυπούλα και τοποθέτησα από ένα μαγνητάκι. Οι πόλοι τους ήταν έτσι τοποθετημένοι ώστε να η πριγκίπισσα να απωθείται από τον ένα βάτραχο και να μαγνητίζεται από τον άλλο. 

Λέγοντας την ιστορία η πριγκίπισσα πλησιάζει τον ένα βάτραχο για να τον φιλήσει. Αυτός όμως απομακρύνεται, τι έκπληξη! Δοκιμάζουμε και πάλι. Τα ίδια! Αντίθετα όταν πλησιάζει τον άλλο βάτραχο βλέπουμε ότι κολλούν μεταξύ τους. Τι γίνεται; Μαγικό! Τα παιδιά ενθουσιάζονται και δοκιμάζουν και μόνα τους. Βλέπουν ότι είναι κάτι που το κάνουν και τα ίδια. Η εξήγηση έρχεται από τα ίδια τα παιδιά: είναι μαγνήτες κυρία!!!

 Μιλάμε για τους μαγνήτες και κάνουμε υποθέσεις για το ποια υλικά μπορούν να μαγνητίσουν και ποια όχι. Τα παιδιά δοκιμάζουν μόνα τους με ότι υπάρχει στην τάξη μας, άλλες φορές οι υποθέσεις τους επιβεβαιώνονται και άλλες διαψεύδονται. Καταλήγουμε ότι οι μαγνήτες έλκουν όλα τα μεταλλικά αντικείμενα αλλά όχι τα πλαστικά, τα ξύλινα, τα υφάσματα κα. Συζητούμε για τη χρήση των μαγνητών στη ζωή των ανθρώπων. Τα παιδιά προσπαθούν να ενώσουν κομάτια μαγνητών και παρατηρούν ότι έλκονται από τη μια πλευρά και απωθούνται από την άλλη. Ευκαιρία λοιπόν να μιλήσουμε και για τους πόλους και να τους εξηγήσω το "μαγικό" της μικρής μας ιστορίας.

 Προέκταση του θέματος -και σχετικό με τα "συναισθήματα" που δουλεύουμε-είναι ότι οι άνθρωποι και πόσο μάλλον τα παιδιά δεν μπορούν να είναι φίλοι με όλους. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι ταιριάζουν μεταξύ τους και κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό δεν πρέπει να στενοχωρεί τα παιδάκια γιατί κάποιος άλλος πιο ταιριαστός γι΄αυτά, θα γίνει φίλος τους!!! Όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι με όλους, αλλά πάντα υπάρχει κάποιος ξεχωριστός για μας!! Η διαπίστωση αυτή οδήγησε σε μεγάλη συζήτηση, τα νήπια έβγαλαν δικά τους συμπεράσματα κάνοντας σχόλια και διατυπώνοντας απόψεις για τους συμμαθητές τους και άλλους φίλους τους. Τους άρεσε αυτή η εξήγηση και άρεσε και σε μας όταν σε μια διένεξη ένα παιδί είπε: δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι με όλους!

Η ιδέα γι΄αυτήν τη δραστηριότητα είναι από ένα παλιό τεύχος του περιοδικού "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο".









Νηπιαγωγός Αραβανή Β.







9 σχόλια:

  1. Kαταπληκτική δραστηριότητα!!!!!Μπράβο Βιβή μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια Βιβή μας!!!!!!! Μου έδωσες το κατάλληλο ερέθισμα, για ένα τόσο μείζον θέμα .Καταπληκτικό!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο για την πρωτότυπη προσέγγιση του θέματος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Βιβή!!!!!!!!!! Καταπληκτική δραστηριότητα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή