Μετάφραση

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η δική μας συμμετοχή στην Action Aid

Φέτος το σχολείο μας πήρε μέρος στη δράση της Action Aid:

Στείλε Όλους τους Φίλους μου Σχολείο!

4-10 Μαΐου 2014

Tα Άτομα με Αναπηρία δεν αποκλείονται από το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα λόγω της αναπηρίας, και τα παιδιά με αναπηρία δεν αποκλείονται από τη δωρεάν και υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λόγω της αναπηρίας,
Τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ενταξιακή, ποιοτική και δωρεάν πρωτοβάθμια εκπαίδευση και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ίση βάση με τους άλλους, στις κοινότητες στις οποίες ζουν "
(Απόσπασμα από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, 2008)
 Και  η πραγματικότητα;




Mε τα νήπια, είδαμε το υλικό από την Action Aid - φωτογραφίες και βιντεάκι- και συζητήσαμε για τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Ενημερώσαμε τους γονείς για αυτήν τη δράση και στείλαμε τα χάρτινα ανθρωπάκια στο σπίτι. Τα έφτιαξαν με τη βοήθεια τους και περήφανα για τις εργασίες τους, τα έφεραν την άλλη μέρα στο σχολείο.
 Αλήθεια τι συμβαίνει όταν κάποιος δε μορφώνεται, όταν δεν πάει ποτέ του στο σχολείο; Τα παιδιά απάντησαν: 

  • Είναι αγράμματος, 
  • δεν ξέρει να γράφει και να διαβάζει, 
  • όταν μεγαλώσει δε θα ξέρει τίποτε και δε θα βρίσκει δουλειά,
  •  δε θα έχει λεφτά, 
  • δε θα ζει καλή ζωή.  


Τα παιδιά με αναπηρίες έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και χρειάζονται σχολείο και δασκάλους που θα τα βοηθήσουν. 
Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πως συνεννοούνται οι κωφοί και πως είναι η γλώσσα τους. Η κυρία Ναυσικά -που τη γνωρίζει- μας έδειξε αρκετά πράγματα και τα παιδιά τα βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα. Μάθαμε πως χαιρετούν και είπαμε το όνομα του κάθε παιδιού στη νοηματική. Μάθαμε επίσης ότι οι κωφοί δεν αποκαλούν, ο ένας τον άλλο με τα βαπτιστικά ονόματα, αλλά με παρατσούκλια που τα βγάζουν από κάποιο χαρακτηριστικό του κατόχου του. "Κυρία, είναι σαν την παντομίμα", είπε μια μικρή, σχετίζοντας τις εκφραστικές κινήσεις της νοηματικής με το γνωστό παιχνίδι.






Δείξαμε στα παιδιά τα βιβλία των τυφλών, τα άγγιξαν και κατάλαβαν ότι οι τυφλοί χρησιμοποιούν πολύ την αφή για να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους.


Αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς ένα σχολείο για τα παιδιά του κόσμου που δεν έχουν και να φωνάξουμε δυνατά ένα σύνθημα, να φτάσει στα αυτιά των πολιτικών και αυτών που μπορούν να βοηθήσουν.









ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!! Αυτό φωνάζουμε λοιπόν, πολύ δυνατά!


Και εδώ η δουλειά των νηπίων του ολοήμερου τμήματος:


Και το πολύ ωραίο μήνυμα που έγραψαν δύο μικρές μαθήτριες, με τους γονείς τους στο σπίτι!


 Το επαναλαμβάνουν, το εξηγούν και αποφασίζουν να είναι αυτό το δικό τους δυνατό μήνυμα!











Και εδώ, όλα μαζί τα παιδιά του σχολείου, φτιάχνουν τη δική τους αλυσίδα, στέλοντας τα μηνύματα τους στους δυνατούς του κόσμου!













8 σχόλια: